Protetică

Este specialitatea a cărei misiune este reconstrucția dinților.

Reconstrucțiile protetice pot fi:

  • lucrări protetice fixe;
  • coroane sau punți dentare;
  • lucrări protetice adezive (pe metal sau fibră de sticlă);
  • lucrări protetice pe implanturi dentare;
  • proteze dentare;
  • fațete dentare;
  • incrustații dentare.

Coroanele și punțile dentare se pot realiza din:

  • porțelan pe suport metalic (crom-cobalt sau aur platinat);
  • porțelan pe suport de oxid de zirconiu;
  • ceramică integrală.

 

Coroana dentara zirconiu

Coroana dentară

Atunci când evoluția cariei dentare sau o fractură a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refăcut cu o obturație (plombă). Țesutul dentar rămas este puțin și subțire și nu mai poate susține presiunile exercitate în timpul masticației. De aceea este necesară protecția pereților rămași și acoperirea lor cu o coroană dentară.

În cazul în care dinții prezintă modificări de formă, deficiențe de formare a smalțului sau colorări majore ce nu pot fi îndepărtate prin albirea profesională sau prin fațete ceramice – dantura poate fi reconstruită cu ajutorul coroanelor.

 

 

Puntea dentara

Puntea dentară

Când dintele nu mai poate fi salvat și trebuie extras, el poate fi înlocuit printr-o punte dentară sau printr-un implant dentar.
Puntea dentară se sprijină pe doi sau mai mulți dinți stâlpi și înlocuiește astfel unul sau doi dinți lipsă.

 

 

 

Proteza dentară

Protezele dentare pot fi: parțiale sau totale, acrilice sau scheletate și sunt destinate persoanelor care au pierdut un număr mare de dinți.

Protezele totale

Înlocuiesc întreaga dantură, iar cele parțiale se ancorează pe dinții rămași. Chiar dacă ideea de „proteză” îi sperie pe cei mai mulți dintre pacienți, acestea se integrează bine în cavitatea bucală și pot fi utilizate confortabil mulți ani.

Proteza dentara

Proteza scheletată

Este un dispozitiv care înlocuiește dinții lipsă, ancorându-se pe dinții restanți prin diverse sisteme de prindere, aceasta putând fi îndepărtată de către pacient. Cu toate că într-o primă etapă impactul psihologic asupra purtătorului poate fi mare, când este acceptată și integrată în cavitatea bucală, proteza va asigura atât o bună masticație și fonație, cât și o estetică satisfăcătoare.

Avantajele protezelor sunt date de rapiditatea execuției lor și a prețului mai scăzut. Dezavantajul este dat de faptul că sunt mobilizabile (trebuie scoase din cavitatea bucală și igienizate).

 

Incrustatie dentara

Incrustația dentară

Incrustațiile dentare sunt niște „obturații”/”plombe” realizate în laboratorul de tehnică dentară, după o amprentă luată de către medic.

Reprezintă o soluție durabilă și estetică recomandată în cazul în care dintele a pierdut o mare parte din structura sa, dar pentru reconstrucție nu este totuși necesară o coroană dentară.